Monday, January 26, 2009

Piala FA : Liverpool 1 Everton 1

Seri lagi bai...huhu. Nasib baik FA Cup. Bila seri, ada perlawanan ulangan. Ada peluang balas dendam. Tambah satu game lagi lawan Everton. Menjadikan pada musim ini, Liverpool bertemu Everton 4 kali. 2 BPL, 2 FA Cup.

Termasuk game semalam, Liverpool menang sekali, seri 2 kali. Kali ke-4 nanti? Aku rasa Liverpool boleh menang, sekiranya mengekalkan tahap permainan seperti semalam. Lagipun, kalau di ambil kira rekod Liverpool bermain di tempat lawan, mungkin tiada masalah. Masalah Liverpool sekarang ialah bermain di tempat sendiri. Seolah-olah ada badi seri. Mungkin juga ini disebabkan tekanan bermain di hadapan penyokong sendiri.

Mengimbau perlawanan semalam walaupun Liverpool mempamerkan permainan yang memberansangkan seawal minit pertama namun Everton pula yang dapat gol dulu. Hawau tol! tu...lah Rafa...kan aku dah kata... pertahanan Liverpool lemah dengan set-piece. Gol itu berpunca dari tendangan sudut yang singgah di kepala Cahill(Cahill lagiii!!) lalu disambung pula oleh Lescort. Liverpool punyalah serang dari kiri, kanan, tengah, atas, bawah, tiba-tiba Everton pulak leading. Memang Everton bernasib baik!

Everton ingat boleh bertahan dengan 1 gol. Wei! ini Liverpool lah! Sedangkan 3-0 boleh kejo, inikan pula 1 gol. Sikit punya hal tuu. Aku memang percaya, yakin, pasti, Liverpool boleh balas semula! setakat 1 gol no problem...2-3 gol mungkin...

Memang sangkaan ku benar belaka. Sebaik separuh masa kedua bermula, Liverpool mengasak semula bertubi-tubi menyebabkan pertahanan Everton kelam kalibut menahan asakan . Akhirnya melalui gerakan 1-2 antara Gerrard dan Torres maka terhasillah gol yang dinanti-nantikan. Gol yang agak cantik melalui kuisan kebelakang tidak jejak tanah Torres kemudian di sambut oleh Gerrard dengan rembatan padu dan gollllll!!!!........yeah! Gerrard score! yeah..yeah!! Salute la Gerrard! Walau masalah sedang melanda ko..ko tetap jadi hero....memang ko hero Liverpool!

Selepas gol penyamaan tersebut, Liverpool menyambung asakan tanpa jemu. Kemasukan Riera menggantikan Babel menambah lagi sengat. Namun gol kedua yang dinanti tidak kunjung tiba. Hampir-hampir, sipi-sipi.... tetapi akhirnya memang sudah termaktub Liverpool seri lagi . Seri pun seri lah... Kalau main macam semalam seri pun aku tak kisah. Kata orang hero seri dulu...

No comments: